HrvatskiEnglish

Kuna Numis International

Home Arhiva Jugoslavenske novčanice – što i koliko vrijedi?

Jugoslavenske novčanice – što i koliko vrijedi?

Jedan od najčešćih upita koji dobivamo je upit za procjenu ili otkup jugoslavenskih novčanica. Takvi upiti su svakodnevni i ljudima ponavljamo već uvriježene fraze o vrijednosti navedenih novčanica.

Dakle, što od Jugoslavije vrijedi? Najjednostavniji odgovor je da novčanice prije 1965 imaju neku vrijednost (ne sve), ali većina da. Vrlo važan faktor ovdje je stupanj očuvanosti. Neke novčanice imaju vrijednost samo ako su jako dobro očuvane. Ako su osrednje ili slabije očuvane, njihova vrijednost je zanemarivo mala.

Novčanice nakon 1965 do 1991 su praktički bezvrijedne, osim ako nisu u prvom stupnju očuvanosti – to su savršeno očuvane novčanice bez ikakvih tragova rukovanja, savijanja, prljavštine i sl. Ako su novčanice iz tog perioda imalo korištene – numizmatička vrijednost im je zanemarivo mala.

Jedina iznimka ovdje su novčanice iz tzv. serije „Spomenici“ iz 1989-1990 koje dizajnom odudaraju od ostalih novčanica iz tog razdoblja (500.000 dinara, 2.000.000 dinara, 50 dinara, 200 dinara). Ovdje, vrijedi spomenuti novčanice s greškama i to: 1000 dinara 1978 kod koje piše „GUVERNE“ umjesto „GUVERNER“, te 5000 dinara s likom Tita kod koje postoji greška u godini smrti „1930“ umjesto „1980“.

Novčanice Jugoslavije nakon 1991 izdavala je SR Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) i karakterizira ih veliki broj nula. Tih novčanica na tržištu ima ogroman broj, osobito u nižim stupnjevima očuvanosti. Tržišna vrijednost im je minimalna. Jedina iznimka je novčanica od 500.000.000.000 dinara (pet stotina milijardi) i to ako je u visokom stupnju očuvanosti. Sve ostalo nije vrijedno veće pažnje.

Ukoliko Vas zanima koliko nešto vrijedi, jednostavno nam pošaljite upit i mi ćemo Vam javiti našu ponudu.