Vrijednost starog novca – cijena i otkup

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Austrougarski novac vrijednostJedno od najčešćih pitanja koje nam klijenti svakodnevno postavljaju je – Koliko vrijede stare kovanice i novčanice? Za koliko se mogu prodati? Austrougarski novac vrijednost?

Vrijednost starog novca utvrđuje se na temelju dva osnovna kriterija: rijetkosti i očuvanosti pojedinog primjerka, kovanice ili novčanice.

Sama prodajna vrijednost se na kraju utvrđuje prema odnosu ponude i potražnje na tržištu, kao i kod druge robe kojom se trguje.

Naša tvrtka je specijalizirana za obavljanje upravo ovakvih poslova identifikacije i procjene numizmatike. Surađujemo također sa širokom lepezom domaćih i stranih stručnjaka, tako da možemo obaviti identifikaciju i procjenu bilo kojeg numizmatičkog predmeta. Isto tako, surađujemo i sa stručnjacima za područja faleristike (odlikovanja) i filatelije (poštanske marke).

Identifikacija novca

Vrijednost starog novcaPrilikom procjene numizmatike (pojedine kovanice ili novčanice) prije svega se pristupa identifikaciji. Dakle, treba se utvrditi zemlja pripadnosti, nominalna vrijednost, tip, godina izdanja (ili vremensko razdoblje), te varijanta ili podvarijanta kojoj novac pripada.

Austrougarski novac vrijednost

Novac iz 19. i 20. st. koji pripada zemljama zapadne hemisfere relativno je lako identificirati. U Hrvatskoj je tu najčešće riječ o novcu iz austorugarske. Za identifikaciju novca koji pripada starijim razdobljima, kao i za novac koji dolazi iz arapskih i dalekoistočnih zemalja, potrebno je veće stručno znanje, kao i poznavanje pisma i monetarnog sustava takvih zemalja.

U procesu identifikacije kovanog novca utvrđuje se i sastav metala od kojeg je kovanica izrađena. U slučaju da je kovanica izrađena od zlata, srebra ili platine, to kasnije igra važnu ulogu u procjeni vrijednosti. Isto tako, vrlo je važno utvrditi da li se radi o originalu ili falsifikatu.

Nakon što se uspješno identificira novac, onda se može pristupiti daljnjim koracima u procesu procjene numizmatičke vrijednosti.

Rijetkost u numizmatici

Prva glavna komponenta u procesu procjene je utvrđivanje rijetkosti. Osnovno pitanje ovdje glasi: koliko primjeraka pojedinog novca postoji na svijetu? Odnosno, koliko je primjeraka danas dostupno na tržištu?

Odgovor na ovo pitanje daje stručna numizmatička literatura i iskustvo procjenitelja. Naime, za većinu izdanja kovanog novca s kraja 19. i početka 20. st. poznati su službeni podaci o veličini emisije (broj kovanica puštenih u optjecaj), a za neke čak i podaci o broju primjeraka povučenih iz optjecaja. Isto tako, odgovarajuća numizmatička literatura često daje odgovore o tome koliko je neki novac rijedak.

Osim literature, za procjenu rijetkosti presudno je znanje i iskustvo stručnog procjenitelja. On mora dobro poznavati tržište i znati koliko se pojedini primjerak često pojavljuje na tržištu. Mi u Monetalisu svakodnevno pratimo numizmatičko tržište i vodeće svjetske aukcije, te raspolažemo velikom bazom podataka koja nam omogućava da uspješno utvrđujemo stupanj rijetkosti kovanica i novčanica koje nam klijenti donose na procjenu ili otkup.

Očuvanost u numizmatici

Vrijednost austrougarsokg novcaDruga komponenta pri utvrđivanju vrijednosti je očuvanost. Neki numizmatički autori smatraju kako je ovo primarna komponenta pri utvrđivanju vrijednosti. U svakom slučaju i rijetkost i očuvanost su komponente koje utječu na vrijednost novca i niti jedna se ne može izostaviti, niti umanjiti značaj neke od njih.

Stupanj očuvanosti se može definirati kao stupanj fizičkog odstupanja od originalnog izgleda kovanice ili novčanice u trenutku kada je ona izrađena. Što je stupanj odstupanja manji, to je primjerak bolje očuvan i obrnuto. U skladu s time, što je primjerak očuvaniji, to više vrijedi i obrnuto.

U numizmatici je uobičajena ljestvica od 5 stupnjeva očuvanosti: UNC, XF, VF, F, VG. UNC je najbolje očuvani primjerak, VG najgore. Postoji i stupanj G, ali se u pravilu ne koristi, osim ako nije riječ o izrazito rijetkim primjercima.

Kod utvrđivanja stupnja očuvanosti izrazito je važno iskustvo procjenitelja kako bi objektivno procjenio stupanj očuvanosti, budući da on uvelike utječe na vrijednost numizmatike. Tako npr. vrhunski očuvan primjerak može vrijediti jako puno, dok identičan primjerak, ali prosječno očuvan, može biti numizmatički bezvrijedan. Bez stručnog iskustva i prakse nemoguće je kvalitetno obavljati ovaj posao. To je i jedan od razloga zašto u svijetu danas postoje stučne tvrtke koje se bave samo ovim područjem – utvrđivanjem stupnja očuvanosti.

Osobama koje nisu iskusne u ovom području ne preporučamo da se upuštaju u procjene na temelju vlastitih dojmova, budući da se vrlo često same dovedu u zabludu o stupnju očuvanosti kovanica i novčanica. Ono što je laiku „isto“, vrlo često stručnjaku predstavlja ogromnu razliku. Stoga je vrlo važno konzultirati renomirane stručnjake i numizmatičke tvrtke ukoliko se treba utvrditi očuvanost neke kovanice ili novčanice.

Tržišna vrijednost numizmatike

tržišna vrijednost numizmatikeKao i kod svake druge robe kojom se trguje, tržište ima glavnu riječ. Što je veća potražnja, cijena raste. Što je manja potražnja, cijena pada. Kod utvrđivanja prodajne cijene – koliko se za nešto može realno dobiti novca – postoji čitav niz faktora koje treba uzeti u obzir. Pored ponude i potražnje, tu su i stanje lagera pojedine numizmatičke tvrtke, trgovačke marže, „prodavljivost“, rizik neprodaje, opće stanje na tržištu, krize tržišta i sl.

Kako bi se dalo adekvatnu tržišnu procjenu, potrebno je izvrsno poznavati domaće i svjetsko numizmatičko tržište. Kretanje cijena, kao i potražnje, te „prodavljivost“ su ovdje ključni faktori. Mi imamo preko 10 godina iskustva u numizmatici i svakodnevno pratimo stanje na tržištu, tako da su nam poznati više manje svi slučajevi i pojave na tržištu, kao i kretanje cijena. U svakom slučaju gledamo da našim klijentima maksimalno izađemo u susret i ponudimo objektivne prodajne cijene. U radu se rukovodimo najvišim standardima za numizmatičke tvrtke i klijentima isplaćujemo novac odmah, dok na sebe preuzimamo rizike koji idu uz ovaj posao.

Trendovi na numizmatičkom tržištu danas

Činjenica je da je ekonomska kriza ostavila duboki trag i na numizmatičkom tržištu. U Hrvatskoj je osjetan pad cijena u protekle dvije godine. Prema nekim mišljenjima, došlo je do kraha tržišta, budući da se ljudi u krizi najprije rješavaju luksuza kao što je kolekcionarstvo. Isto tako, tržište je preplavljeno numizmatičkom robom srednjeg ranga što je dodatno utjecalo na pad cijena. No bez obzira na ove negativne trendove, skupa numizmatika još uvijek drži cijenu i u nekim slučajevima bilježi rast.

Ukoliko imate pitanja koja se odnose na vrijednost numizmatike, procjenu ili otkup, javite se na:

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Podijelite s drugima:

WhatsApp
Scroll to Top