Procjena numizmatike i faleristike

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Tržišna vrijednost kovanica, novčanica i odlikovanja

“Koliko ovo vrijedi?” je najčešće pitanje koje dobijemo u našem poslu. To je i logično, jer se stari novac uvijek vezuje uz neku vrijednost, pa je pitanje trenutne tržišne vrijednosti uvijek ono što ljude najviše zanima.

Tržišna vrijednost neke kovanice, novčanice ili odlikovanja ovisi o nekoliko glavnih čimbenika: rijetkosti, očuvanosti i potražnje na tržištu. Ne vrijede svi predmeti isto i nisu svi jednako traženi na tržištu.

Rijetkost kovanica, novčanica i odlikovanja znači dostupnost, tj. koliko je neki primjerak dostupan na tržištu. Što je lakše dostupan, manja mu je tržišna vrijednost; što je teže dostupan, to mu i tržišna cijena raste. Kovanice i novčanice koje su izdane u velikom broju primjeraka su u pravilu dostupnije i češće od onih koje su napravljene u manjem broju primjeraka. Slično vrijedi i za odlikovanja: što ih je više dodijeljeno nosiocima, to manje vrijede i obratno. Međutim ima i nekih odstupanja, tako npr. postoje kovanice i novčanice koje su napravljene u velikom broju primjeraka za potrebe optjecaja, ali su isto tako prilikom povlačenja iz optjecaja praktički sve povučene (npr. ostalo je na tržištu 1000 primjeraka). Takvi primjerci su onda rijetki. Ima i slučajeva kada su kovanice napravljene u malom broju primjeraka, npr. samo 50.000, a radi se o prigodnom novcu koji je namjenjen za prodaju kolekcionarima. Takvi primjerci su onda uglavnom dostupni tržištu, a što onda utječe na njihovu cijenu. Ponekad se dogodi da se neke kovanice, novčanice ili odlikovanja naknadno pojave na tržištu u većem broju kao rezultat otkrivanja neke skrivene zalihe koja do tada  nije bila dostupna na tržištu. I to također utječe na rijetkost, a time i tržišnu cijenu.

Očuvanost kovanica, novčanica i odlikovanja znači stanje u kakvom se neki primjerak nalazi. Kada je nova kovanica, novčanica ili odlikovanje izrađeno, onda je u savršenom stanju. Kada se novac pusti u promet, onda počinje cirkulirati i njegovo stanje je s vremenom sve lošije i lošije. Kod odlikovanja razlikujemo da li je odlikovanje bilo aktivno nošeno na uniformi ili je stajalo u kutiji. Ukoliko je nošeno, onda s vremenom pokazuje znakove nošenja (udarci, oksidacija, oštećenja emajla, otpadanje dijelova i sl.). Ukoliko je stajalo u kutiji, onda je uglavnom savršeno očuvano. Očuvanost je važna zato što svi kolekcionari žele imati predmete u što boljem stanju i spremni su za njih platiti više novaca nego za neki primjerak u lošijem stanju. Slično je recimo kod rabljenih motornih vozila: svi žele kupiti vozilo u što boljem stanju i sa što manjom kilometražom, odnosno žele da je vozilo što sličnije onom originalnom, tvorničkom stanju.

Tržišna potražnja za kovanicama, novčanicama i odlikovanjima znači koliko je velik interes kod kolekcionara da neki određeni primjerak kupe i da su ga spremni odmah platiti. Ovo je u krajnjoj liniji – glavni čimbenik koji utječe na cijenu. Što je veća potražnja, cijena raste. Što je manja potražnja, cijena pada. Potražnja nije uvijek konstantna, ona se mijenja u vremenu i prostoru. Ponekad dolazi do povećane potražnje za nekim kovanicama, novčanicama ili odlikovanjima, ali kada se tržište zasiti tih primjeraka, onda potražnja padne, a s njom i cijene. Kolekcionari se tada usmjere na neke druge primjerke koji počinju biti popularni. Prostor isto tako utječe na potražnju i cijenu. Naime u nekim zemljama su neke kovanice popularnije nego u drugima i cijena im je veća u odnosu na ostale zemlje. Tako npr. američke kovanice su izrazito popularne i tražene na američkom tržištu, dok su u ostalim zemljama svijeta manje tražene, a shodno tome su i cijene tih kovanica u tim drugim zemljama manje. Primjeri za ovakve slučajeve su nebrojeni.

Materijal od kojeg je izrađena neka kovanica ili odlikovanje utječe na tržišnu cijenu, osobito ako je riječ o plemenitim metalima i dragom kamenju. Ukoliko je nešto napravljeno od zlata, srebra, platine, dragog ili poludragog kamenja, svakako se uzima u obzir i tržišna vrijednost materijala kao sirovine.

Kod odlikovanja je važno tko je bio nositelj odlikovanja; da li je riječ o nekoj poznatoj osobi ili ne. Ukoliko je nositelj odlikovanja neka poznata osoba ili povijesna osoba i kada se to može potkrijepiti dokumentacijom (diplome, ukazi, uvjerenja) onda i vrijednost odlikovanja raste.

Što je to procjena?

Procjena je postupak utvrđivanja tržišne vrijednosti nekog predmeta uzimajući u obzir sve čimbenike koji su bitni za utvrđivanje te tržišne vrijednosti. Kada se govori o tržišnoj vrijednosti, ovdje se najčešće misli o tržišnoj cijeni koju neki predmet može realno postići. Dakle, ima se na umu cijena po kojoj je neki predmet objektivno prodavljiv.

Procjenitelj mora dobro poznavati materiju koju ispituje i imati puno iskustva u radu da bi svojim klijentima mogao dati pravu informaciju. Dakle, procjena se ne može povjeriti bilo kome, jer procjenitelj mora znati što radi i ne može procjenu raditi “odokativno” i površno. Površne procjene su u pravilu loše, jer dezinformiraju klijenta.

Kod procjene se uzimaju u obzir svi prethodno navedeni čimbenici (rijetkost, očuvanost, potražnja i ostali) kako bi se što preciznije utvrdila trenutna tržišna cijena nekog predmeta na tržištu.

Mi za naše klijente procjenjujemo vrijednost:

  • kovanog novca
  • papirnog novca
  • odlikovanja
  • medalja
  • vojnih oznaka i značaka

Procjena obuhvaća utvrđivanje identiteta predmeta, njegove očuvanosti i tržišne vrijednosti.

Rezultati procjene

Rezultati procjene uključuju:

  • klasifikaciju predmeta po stručnoj literaturi
  • stručni opis predmeta
  • procjenu stupnja očuvanosti
  • procjenu trenutnu tržišne vrijednosti

Procjena tržišne vrijednosti je ono što naše klijente najviše zanima. Kod utvrđivanja tržišne cijene važno nam je da klijenta informiramo o tome po kojoj se cijeni neki predmet može stvarno prodati na njemu dostupnom tržištu. To u znači da nećemo procjenjivati predmet na neke iznose po kojima se on objektivno ne može prodati, a samo zato da bi to možda razveselilo klijenta. Bitno nam je da se klijenta informira o cijeni po kojoj je predmet prodavljiv i to na način da se može sutra prodati po toj cijeni. Isto tako, uzimamo u obzir koje je tržište klijentu dostupno. Nema smisla davati procjenu cijene za predmet na temelju njegove tržišne cijene na nekom dalekom tržištu, a koje klijentu objektivno nije dostupno.

Rezultati procjene se šalju po primitku uplate naknade od strane naručitelja.

Cijena procjene

Cijena procjene ovisi o vremenu koje je potrebno utrošiti da bi se izvršila identifikacija, utvrdila očuvanost i tržišna vrijednost i određuje se posebno od slučaja do slučaja. Naime, neke primjerke kovanica, novčanica i odlikovanja je izrazito lako i brzo procjeniti (npr. materijal uobičajen na našem području), dok za neke treba više vremena i napora (Kina, Indija i sl.).

Naručitelju se unaprijed naznači koliki bi bili troškovi procjene i da li se isplati ulaziti u postupak procjene.

Besplatna ponuda

Dok se procjena naplaćuje, jer iziskuje vremena i rada, ponude za otkup kovanica, novčanica i odlikovanja su besplatne i ne naplaćuju se.

Ukoliko Vas zanima koliko bi mi platili za neki predmet u otkupu, to Vas neće koštati ništa.

On-line procjena

Dio materijala, osobito moderni kovani i papirni novac može se procijeniti i on-line ukoliko naručitelj dostavi dovoljno dobre slike predmeta koji se procjenjuje.

Ukoliko želite da Vam procjenu izvršimo na ovakav način, potrebno je poslati slike na kojoj se dobro vidi predmet koji se procjenjuje.

Osobna procjena

Veći dio materijala se može kvalitetno procijeniti samo ukoliko se osobno pogleda i ispita. Za takvu procjenu je potrebno unaprijed dogovoriti sastanak. U tom slučaju svi troškovi dostave padaju na teret naručitelja procjene. Rezultati procjene šalju se naručitelju nakon što podmiri troškove procjene.

Kako nas kontaktirati?

Vaše upite za otkup možete slobodno uputiti na:

Telefon: 095 858 6377
Viber (poruka): 095 858 6377
WhatsApp (poruka): 095 858 6377
Email: otkup@monetalis.hr
Facebook: monetalisnumizmatika

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Podijelite s drugima:

WhatsApp
Scroll to Top