Otkup novčanica kuna Nezavisne Države Hrvatske – što i koliko vrijedi?

Želite zaraditi na Vašem numizmatičkom materijalu?

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Kontaktirajte nas i iskoristite besplatnu procjenu vaših starih novčanica. Veselimo se svakom upitu i prilici da pregledamo Vaše novčanice.

Jedan od najčešćih upita za otkup koje primamo jesu upiti za otkup novčanica Nezavisne Države Hrvatske.

Radi se o novčanicama u izdanju:

  • Ministarstva narodnog gospodarstva NDH,
  • Državne riznice NDH i
  • Hrvatske državne banke.

Sva pravila koja se inače odnose na otkup i vrijednost novčanica, vrijede i za novčanice Nezavisne Države Hrvatske.

Budući da su upiti za prodaju ovih vrsta novčanica svakodnevni, ovdje donosimo neke važne informacije koje trebate imati na umu prilikom prodaje NDH novčanica:

  • Novčanica NDH na tržištu ima relativno puno. Naime, prilikom zamjene NDH kuna u jugoslavenske dinare 1945. godine, mogao se zamijeniti samo ograničeni iznos novca. Velike količine novca su ostale nezamijenjene, jer se nisu ni mogle zamijeniti. Nekada je bio slučaj da su ljudi imali pune vreće NDH novčanica, jer jednostavno nisu mogli ništa s njima napraviti.
  • Većina novčanica NDH kuna vrijedi malo, nekoliko njih ima neku vrijednost, a neke vrijede puno. Novčanice koje su bile u optjecaju i na kojima postoje tragovi rukovanja ne vrijede puno. Na internetu se mogu pronaći razne cijene po kojima se te novčanice nude, ali je potražnja slaba i teško se prodaju. Ponuđena cijena za prodaju, ne znači ujedno i cijena po kojoj se novčanica uspije prodati. Postoje novčanice koje su izdane u nešto manjoj količini, pa stoga imaju veću vrijednost. Nekoliko novčanica NDH kuna nikada nisu bile u optjecaju, pa su stoga vrlo rijetke i cijenjene.
  • Vrijede savršeno očuvane novčanice, one slabije očuvane imaju bitno manju vrijednost. Općenito u numizmatici vrijede savršeno očuvane novčanice. Radi se o novčanicama koje na sebi nemaju apsolutno nikakve tragove rukovanja. Dakle, potpuno su savršene, kao npr. list A4 papira kada ga izvučete iz bloka papira. Svaka mala deformacija ili trag rukovanja na novčanici znači da novčanica više nije savršeno očuvana. Prema tome pojam “savršeno očuvana, ali malo presavijana” ne stoji. Slabije očuvane novčanice imaju malu vrijednost. Poderane i prljave novčanice u pravilu ne vrijede ništa.

Česte novčanice Nezavisne Države Hrvatske

Ovih novčanica imamo jako puno na zalihama, stoga ih najviše plaćamo 2,50 – 3 kune (0,40 EUR) po komadu (za prosječnu očuvanost). Sve preko toga nam se ne isplati plaćati, osim u slučajevima kada se radi o savršeno očuvanim novčanicama. Onda je otkupna cijena veća. Dakle, riječ je o materijalu koji nam se gomila i slabo prodaje, zbog toga je otkupna cijena niska.

Otkup NDH novčanica - Monetalis d.o.o.

Novčanica od 500 kuna 1941. je nešto rijeđa u odnosu na obične novčanice i nju plaćamo 5 kuna (0,70 EUR) po komadu (za prosječnu očuvanost).

Otkup NDH novčanica - Monetalis d.o.o.

Rijeđe novčanice Nezavisne Države Hrvatske

Ove novčanice se teže nalaze. Naša ponuda ovisi o očuvanosti novčanice, stoga je potrebno da nam pošaljete slike ili da pogledamo novčanice uživo.

Otkup NDH novčanica - Monetalis d.o.o.

Rijetke novčanice Nezavisne Države Hrvatske

Ovo je jedini raritet među NDH novčanicama. Jako se rijetko javlja u ponudi. Kada se pojavi, onda je to većinom na aukcijama.

Otkup NDH novčanica - Monetalis d.o.o.

Ukoliko imate navedeno za prodaju, možete nas slobodno kontaktirati na:

Želite zaraditi na Vašem numizmatičkom materijalu?

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Scroll to Top