Otkup zlatnih dukata

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Gdje prodati zlatne dukate?

Mi kao numizmatička tvrtka otkupljujemo sve vrste kovanica, uključujući i zlatnike. Nudimo besplatnu procjenu svih kovanica. Otkup obavljamo na području cijele Hrvatske. Isplata je odmah u gotovini, na ruke, ili ako želite na račun u banci. Ukoliko posjedujete zlatne dukate, možete nam se slobodno obratiti. U odnosu na otkupe zlata i zalagaonice, mi zlatne dukate ne pretapamo (uništavamo), već ih sačuvamo od uništenja. Iz tog razloga u pravilu nudimo veće otkupne cijene dukata nego što ih možete dobiti kod običnog otkupa zlata.

Što su to dukati?

Dukat je povijesno gledano zlatni novac (zlatnik), koji se počeo kovati u Veneciji za vrijeme vladavine dužda Ivana Dandola (1284.). U to vrijeme je imao masu od 3,559 g. Po svojoj vrijednosti je bio jednak s već ranije izdanim zlatnicima Genove (đenovez) i Firenze (florin).

Otkupljujemo zlatne dukate Kraljevine Jugoslavije – Isplata odmah
Otkupljujemo zlatne dukate Kraljevine Jugoslavije – Isplata odmah

Krajem 15 st. masa dukata je smanjena na 3,533 g., a 1526. na 3,494 g. Ta masa je ostala sve do pada Venecije. Naziv dukat dolazi od latinske riječi ducatus (vojvodstvo) koja je bila navedena na naličju dukata. Od polovice 16 st. dobiva naziv cekin (tal. zecchio, što dolazi od riječi zecoa = kovnica). Zbog svoje solidnosti, dukat je bio rasprostranjen po cijeloj Evropi onoga vremena, te je kao takav potisnuo iz upotrebe zlatni florin.

Po ugledu na dukate, mnoge europske zemlje počele su kovati svoj zlatni novac: u Mađarskoj i Češkoj su se počeli kovati od 1325./1326.; u Poljskoj od 1320.; u Njemačkoj od 1559., u Nizozemskoj od 1589.; a u Švedskoj 1550.

Zlatni dukat

Dukati su danas zlatnici. I kada se govori o dukatima, misli se na zlatne dukate. U ranije doba, prije same pojave zlatnih dukata u pojedinim talijanskim državama kovao se srebrni novac koji se nazivao “ducatus”. Kasnije je ovakav srebrni novac kovan u Nizozemskoj i u Dubrovniku (dubrovački dukati).

Koja je čistoća zlatnih dukata?

Današnji, moderni dukati (najčešće austrijski zlatni dukati) imaju točno definiranu masu i čistoću zlata. Čistoća zlata u takvim dukatima iznosi .986, odnosno 98,60%.

Jednostruki dukat (1 duka) ima masu od 3,49 grama, a čistoća zlata je 0.986. To znači da je u svakom jednostrukom dukatu 3,44 grama čistog zlata.

Četverostruki dukat (4 dukata) ima masu od 13,96 grama, a čistoća zlata je 0.986. To znači da je u svakom jednostrukom dukatu 13,76 grama čistog zlata.

Koliko vrijedi zlatni dukat?

Prema numizmatičkoj klasifikaciji danas, dukati novijeg datuma nisu klasificirani kao novac. Dukate novijeg doba tretira se kao trgovački novac, odn. kao komade zlata iskovane u određenoj formi koja je slična novcu. Zlatni dukati nisu u pravilu dio novijih monetarnih sistema razvijenih država.

Vrijednost modernih zlatnih dukata je u pravilu vrijednost zlata (vrijednost metala). Međutim, pojedini dukati, kao npr. dukati Kraljevine Jugoslavije imaju i dodatnu numizmatičku vrijednost povrh vrijednosti zlata.

Cijena zlatnika dukata

Cijena zlatnika i drugih kovanica od plemenitih metala ovisi najviše o kretanju burzovne cijene zlata. Budući da dukati u pravilu vrijede po vrijednosti zlata koje sadrže, utjecaj burzovnih kretanja na njihovu cijenu je velik i mijenja se na dnevnoj osnovi. Ukoliko želite provjeriti kolika je trenutna cijena Vašeg dukata, možete nas slobodno kontaktirati.

Za sve upite, slobodno se možete obratiti na:

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Podijelite s drugima:

WhatsApp
Scroll to Top