Numizmatička vrijednost probušenih kovanica

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Numizmatička vrijednost probušenih kovanicaVrlo često nam se obraćaju klijenti koji imaju za prodaju kovanice koje su probušene pri rubu. U pravilu se radi o srebrnjacima i u manjoj mjeri zlatnicima, a rijeđe o kovanicama od neplemenitih metala. Klijente prije svega zanima vrijednost i za koliko se to može prodati. Kao neku referencu očekivane vrijednosti uzimaju cijene pronađene na internetu za iste primjerke, ali koji nisu probušeni. I tu dolazi do neugodnih iznenađenja gdje se postavlja pitanje: “Zašto probušena kovanica vrijedi manje od neprobušene, a rupica na njoj je skoro pa vidljiva?”.

Kovanice s rupom kod kojih je rupa naknadno probušena se u numizmatičkom žargonu nazivaju “ciganski novac” (Gypsy coins). Radi se o kovanicama koje su u prošlosti iskorištavane za nakit, ne samo od strane romske populacije, nego i od svih ostalih naroda, ali su po Romima dobile takav naziv. U boljoj varijanti na kovanice se lemljenjem dodavala kopča, a u goroj, kovanica je bušena. Takvim kovanicama ukrašavale su se nošnje ili se nosio oko vrata kao nakit. Kod nekih naroda takve kovanice koje su bile na djevojačkoj nošnji predstavljale su djevojčin miraz i bogatstvo obitelji. Za etnografiju su takvi ukrasi od novca bogatstvo, dok je to za numizmatičare katastrofa.

Naime, u numizmatici je kriterij očuvanosti pojedinog primjerka jedan od odlučujućih faktora u procjeni vrijednosti. Što je očuvanost bolja, to je i vrijednost veća. Što je lošija, to je i vrijednost manja. Kada se govori i očuvanosti, prije svega se misli na stanje reljefne površine kovanice, računajući na to da kovanica nema oštećenja u vidu udaraca, rupa, savijanja i sl. Čim se radi o slučaju probušene kovanice, savijene, izudarane po rubu i sl., stanje reljefa je manje odlučujuće u procjeni vrijednosti. Udarci po rubu i blaga savijanja, kao i navarivanje kopče su manje problematični, dok je rupa na kovanici uvijek veliki problem i degradira kovanicu na najniži stupanj očuvanosti prihvatljiv za skupljanje. Takve kovanice se smatraju oštećenim primjercima.

Vrijednost oštećenih kovanica je u pravilu daleko manja od neoštećenih primjeraka, budući da je stupanj očuvanosti umanjen na najniži, bez obzira na stanje reljefa, sjaj i ostale karakteristike. Oštećene kovanice od plemenitih metala se svedu samo na vrijednost metala, a one od neplemenitih postaju de facto bezvrijedne. Postoje neke iznimke kada se radi o raritetnim primjercima koji postoje samo kao bušene kovanice (korištenje kao nakita ih je “spasilo” od nestanka), ali za sve ostale kovanice vrijednost je svedena na minimalnu.

Popravke

Popravljane kovanice kod kojih je rupa “zakrpana” ili oštećenje sanirano se i dalje tretiraju kao oštećeni primjerci. Njihova vrijednost je i dalje minimalna. Popravljanje oštećenja ne podiže vrijednost. Kada se takva kovanica prodaje, mora se naglasiti da je popravljana, inače u protivnom takva prodaja predstavlja prevaru kupca. Nažalost, ponekad je i iskusnim numizmatičarima vrlo teško utvrditi da li je kovanica popravljana ili nije.

Da li probušene kovanice imaju numizmatičku vrijednost?  Koliko vrijede probušene kovanice?

U nastavku možete vidjeti kako to izgleda na primjeru dubrovčakog talira “Bradana”. Radi se o rijetkoj kovanici. Dok neoštećeni primjerak može dosezati i cijenu od 6500 EUR, oštećeni primjerak se kreće oko 300-400 EUR.

Ukoliko imate kakvih pitanja glede vrijednosti kovanica, možete nam se slobodno obratiti na:

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Podijelite s drugima:

WhatsApp
Scroll to Top