Kovani novac Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas

Mirko Bezić: Osvrt na knjigu “Kovani novac Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas”, autora Zlatka Viščevića

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

English translation (Google translate)

Odlukom Hrvatskog sabora od 26. listopada 1993. u Hrvatskoj je kao nacionalna valuta uvedena kuna. Na Dan državnosti 30. svibnja 1994., još uvijek za rata, puštene su u optjecaj kovanice i novčanice koje su odmah zauzele svoje mjesto u našim novčanicima, srcima i, naravno, numizmatičkim zbirkama.

Prošlo je otada malo više od deset godina. Rat je prestao, zemlja i društvo se obnavlja, izgrađuje, kandidira za članstvo u Europskoj uniji. Za sve to vrijeme Hrvatska narodna banka uporno nas je, svake godine, darivala novim izdanjima kuna i lipa. Moderna hrvatska numizmatika, stjecajem povijesnih okolnosti tužno siromašna, obogaćena je velikim brojem raznih izdanja, od redovitih, namijenjenih optjecaju, prigodnih sa istom svrhom, do luksuznih srebrenih i zlatnih kovanica i kompleta. Kune i lipe su svojim lijepim dizajnom i zanimljivim izdanjima, posebice optjecajnog novca, stekle popularnost među numizmatičarima širom svijeta. Unatoč tome, sve do danas nitko se nije sjetio da podatke o svim tim izdanjima sakupi i objavi u jednoj preglednoj cjelini. Hrvatska narodna banka je izdala jednu luksuznu publikaciju koja se bavi samo prigodnim novcem, na njenim internetskim stranicama također se mogu naći takvi podaci. Hrvatsko numizmatičko društvo, ugledna i stara udruga, nije ništa objavila na tu temu.

Prirodan slijed stvari je da u takvim situacijama vakuum ispune mlađe snage. Jedna mala rasprava na internetskoj numizmatičkoj grupi bila je dovoljna Zlatku Viščeviću, mladom riječkom numizmatičaru da se uhvati posla, prikupi sve potrebne podatke i da u nekoliko mjeseci rada preda numizmatičkoj javnosti ovaj lijep i temeljit rad. Ovdje se može naći sve što nosi ime kune ili lipe, u svim postojećim oblicima i kombinacijama, sve što je Hrvatska narodna banka izdala, a zove se kovani novac. Ali ne samo to, vrijedni Zlatko išao je i dalje, te je popisao i obradio i sve do sada poznate greške, varijante i ostale numizmatičke “specijalitete”. Time je ovaj rad izdigao od golog sakupljanja činjenica te mu je dao i istraživačku dimenziju. Sam katalog je podijeljen, osim uvodne, na još pet cjelina: optjecajni novac, prigodni novac, kompleti optjecajnog novca, kompleti prigodnog novca te varijante, makulature, probe i ostala neredovita izdanja. Vrlo je detaljno obrađen svaki komad, radilo se o pojedinačnim komadima ili o kompletima, sa svim potrebnim podacima – od metala, kovnice, autora, emisije do vrlo detaljnih opisa. Svaki je komad također i posebno ilustriran. Ilustracije grešaka su uvećane te su velika pomoć naprednijem sakupljaču. Dodajmo svemu tome kronologiju svih izdanja, pregled svega izdanog po nominalama i dobivamo zaokruženu cjelinu koja ima svoju glavu i rep. Autor si je dao i dodatnog truda i u suradnji sa ostalima na grupi dao i prvi pregled cijena optjecajnog novca. Možda će zbog toga pretrpjeti i poneku kritiku jer su cijene pitanje oko kojeg je najteže postići konsenzus. Ali slagali se mi s njima ili ne, činjenica je da je ovo jedini ozbiljni izvor podataka o cijenama hrvatskog novca pošto one koje se objavljuju u svjetskim katalozima nisu realne te se svode na automatizam prepisivanja prethodnih izdanja.

Listajući ju, dakle, možemo zaključiti slijedeće: ova stručno obrađena, prepuna podataka i lijepo opremljena knjiga zaslužuje svoje mjesto na mnogim policama i još više, u rukama. Jer tek sad kad je imamo vidjeti ćemo koliko nam je zapravo trebala. Poželimo joj još izdanja, sve dok kunu jednom ne zamijeni euro.

Mirko Bezić

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Podijelite s drugima:

WhatsApp
Scroll to Top