Kovani novac Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas

Ranko Mandić: Osvrt na knjigu “Kovani novac Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas”, autora Zlatka Viščevića

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

English translation (Google translate)

Hrvatski akademik prof. dr. Dalibor Brozović u svojoj knjizi “KUNE I LIPE” (izdanje Narodne banke Hrvatske, Zagreb 1994), navodi: “Za dan državnosti 30. svibnja, najavljena je ove godine zamjena hrvatskog dinara kunom, novom novčanom jedinicom Republike Hrvatske. Svaka je promjena novca uvijek znatan događaj u društvu i narodnome gospodarstvu, a često ima i svoju političku važnost. To je sve osobito snažno izraženo u jednoj maloj državi kao što je Republika Hrvatska, jer novac ima izvanredno značenje za svaku zemlju. Novac je temelj narodnog gospodarstva, ali i obilježje narodne suverenosti, zrcalo države koja ga izdaje. Simbolna uloga novca jedno je od njegovih bitnih svojstava, a njezinim je glavnim nositeljem sam naziv novca…” Nadalje dr. Brozović, u istoj knjizi, daje vrlo iscrpna i detaljna objašnjenja zašto je sadašnja hrvatska moneta nazvata baš imenom “kuna”, a ne drukčije. Tj., tada bilo prilično važno da se objasni, ali danas se rijetko tko sjeća svih onih zamjerki i primjedbi koje su pratile rađanje novog hrvatskog novca, a koji je predmet izučavanja ove knjige, sa numizmatičkog aspekta.

Hrvatske kune i lipe su u numizmatičkom svijetu današnjice postale ne samo poznate i raspoznatljive (prije svega po svom gotovo jedinstvenom u svijetu sistemu različitih parnih i neparnih godišta), nego, a što je mnogo značajnije, po svom veoma atraktivnom dizajnu, čiji su osnovni motivni iz svijeta flore i faune. Dodamo li tome vrlo brojna prigodna izdanja, sa motivima prije svega vezanim za bogatu povijesnu i kulturnu baštinu hrvatske države, kovanice koje su predmet ove knjige, predstavljaju fascinantnu ikonografiju novca jedne male, ali prelijepe zemlje. Uz nacionalnu komponentu na likovnim rješenjima hrvatskog metalnog novca, vrlo je zastupljeno aktivno učešče nove hrvatske države u aktualnim svjetskim manifestacijama, od humanitarnih (FAO) do sportskih (Europsko nogometno prvesntvo u Engleskoj).

Knjiga gosp. Viščevića na jedan znanstven, a pritom jednostavan način, daje nam na jednom mjestu sve, ne samo numizmatički, nego i generalno, neophodne podatke o kovanom novcu Republike Hrvatske od početaka njenog modernog novčarstva 1993. godine, pa do danas. Ona je sveobuhvatna po informacijama, a opet veoma laka za snalaženje. Sistem obrade ovog, kao što je prethodno navedeno, izuzetno bogatog numizmatičkog materijala, originalan je (nije “prepisivački”), a ipak na razini svih svjetski uvaženih osnovnih kriterija znanstvene numizmatičke obrade novca.

Nakon uvodnih dijelova, objašnjenja i tabela (uključujući čak i kompletan prikaz glagoljičnog pisma), osnovni dio knjige u prvom dijelu uključuje redovna izdanja hrvatskih lipa i kuna. Sažeto a kompletno, uz ilustracije svakog pojedinog apoena u prirodnoj veličini. Pored slike novčića (a koja je gotovo samoobjašnjiva), autor navodi i kompletan tekstualni opis svakog tog apoena, i to dvojezično – na hrvatskom i na engleskom jeziku. Dati su svakako i svi tehnički podaci, uključujući veličine emisija za svaki pojedini apoen. Veličine emisija date su u tri kolone: u prvoj su količine iskovanog tzv. redovnog novca, u drugoj je naznačeno koliko je od te količine izdato u kovničkim setovima (Mint sets), a u trećoj je koloni navedena veličina emisije u specilalnoj tehnici izrade pomoću poliranih ploča (nem. Plolierte Platte, eng. proof).

Drugi dio kataloga, koji obrađuje brojna prigodna izdanja, obrađen je na isti način kao redovna izdanja, a što je velika prednost u pogledu lakog snalaženja pri upotrebi ove knjige – kataloga. Svaki jubilej povodom kojeg su izdate prigodne hrvatske kovanice naveden je u vrlo skraćenoj formi. U nekom budućem izdanju, međutim, ne bi bilo loše da ti tekstovi budu opširniji, a naročito biografski podaci osoba u čiju su čast izdate pojedine serije komemorativnih kovanica. Zato što je numizmatika izvor ne samo stručne, nego i opće naobrazbe, pa bi od velike važnosti bilo da se malo detaljnije upoznamo sa značajnim ličnostima hrvatske povijesti i kulture.

Dodatni dijelovi kataloga – podaci o kovničkim i drugim setovima, obrađeni su na jednako seriozan i odličan način: pregledno, jasno, sveobuhvatno. Među ovim setovima nalaze se posebna pakiranja novca, koja u drugim zemljama gotovo da nisu poznata, namjenjena za poklon djeci – “Djetešcu na dar”.
Uz sve prednje, dati su i takozvani specijaliteti – primjerci optjecajnih apoena izdati u samo nekoliko komada u srebru ili zlatu, kao i primjerci sa tipičnim greškama. Ovo posljednje – takozvane makulature ili “error” primjerci, svakako da nisu na velikoj cijeni u numizmatici, pa zato ni vrijednost takvih kovničkih “škart primjeraka” nije osobita.

Od tri dodatka koji prate ovu knjigu, posebno je koristan dodatak u kojem su navedene trenutne tržišne vrijednosti svakog pojedinog primjerka hrvatskog kovanog novca – redovnog i prigodnog.

Ranko Mandić

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Podijelite s drugima:

About The Author

WhatsApp
Scroll to Top