Srebrnjaci Kraljevine Jugoslavije iz 1938. – najčešći srebrnjaci na našem području.

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Otkupljujemo sve srebrnjake. Slobodno nas kontaktirajte za besplatnu procjenu.

Jugoslavenski dinari koristili su se kao službeno sredstvo plaćanja u Kraljevini Jugoslaviji između 1918. i 1941. godine. Neki od njih i danas imaju neku vrijednost, osobito oni od srebra.  Najčešće se pojavljuju srebrnjaci u apoenima od 20 i 50 dinara.

Kovanice od 20 i 50 jugoslavenskih dinara iz 1938. godine danas su jedne od najčešćih srebrnih kovanica na području bivše Jugoslavije. Jedan od razloga tome je što su izdane u velikom broju primjeraka. Kovanice od 20 dinara otkovane su u 15.000.000 primjeraka, a one od 50 dinara u 10.000.000 primjeraka.

Po raspadu Kraljevine Jugoslavije, koji se odvio u vrlo kratkom roku od oko samo 10 dana, jugoslavenski dinar prestaje biti službeno sredstvo plaćanja. Srebrne komade dio ljudi odlučuje sačuvati, te nekima to uspijeva sve do današnjeg dana.

Srebrnjaci jugoslavije

Srebrni novac od 20 i 50 dinara iz vremena Kraljevine Jugoslavije na prednjoj strani (na licu) ima reljefni lik glave kralja Petra II Karađorđevića (kod 20 dinara u lijevom, a kod 50 dinara u desnom profilu). Oko toga lika stoji natpis „PETAR II KRALJ JUGOSLAVIJE” (kod 20 dinara latinicom, a kod 50 dinara ćirilicom). Ispod lika je ime gravera „F. Dinčić” (također latinicom, odnosno ćirilicom).

srebrnjaci

Na stražnjoj strani (na naličju) je dvoglavi orao s državnim grbom na grudima. Lijevo od grba nalazimo broj „19”, a desno od grba broj „38” – iz čega se iščitava 1938. kao godina kovanja. Ispod grba stoji oznaka nominalne vrijednosti „20 DINARA”, odnosno „50 DINARA”. Naličje prema licu je pod kutem od 180 stupnjeva, što znači da se radi o latinskom tipu kovanja.

Na obodu se nalazi natpis „BOG ČUVA JUGOSLAVIJU” – latinicom na kovanici od 20 dinara, odnosno ćirilicom na kovanici od 50 dinara. Zbog postavljanja ovog natpisa postoje po dvije varijante svakog od ova dva komada novca: kod varijante 1 natpis se čita kada je gore lice, a kod varijante 2 kada je gore naličje.

Masa srebrnjaka od 20 dinara je 9 grama, a masa kovanice od 50 dinara iznosi 15 grama. Čistoća srebra kod oba od ovih komada je 0,75. Masa čistog srebra kovanice od 20 dinara je 6,75 grama , a kod kovanice od 50 dinara ona iznosi 11,25 grama.

Ako imate bilo kakav drugi jugoslavenski dinar, slobodno nas kontaktirajte. Nudimo besplatnu procjenu.

Otkupljujemo kovanice, novčanice i odlikovanja!

WhatsApp
Telefon

WhatsApp

Telefon

Viber

Iskoristite mogućnost besplatne procjene. Isplata odmah. Gotovina ili na račun.

Viber

Podijelite s drugima:

WhatsApp
Scroll to Top